Armia Reniferow
12/29/2012 12:00:00 AM
Składniki na ok. 25 babeczek
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zmielonego cynamonu
230 g masła
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki mleka
Przepis i wygląd reniferów powalił całą rodzinę i znajomych na kolana w Wigilię - polecam ! efektowne babeczki . Nastawcie się jednak na najbardziej pracochłonny element jakim jest łamanie rogów dla reniferków :) Wszystkie pozostałe elementy przy tym to "pikuś" :) ja na szczęście zaprzęgłam do tej mozolnej pracy męża - zabroniłam mu tylko wygryzania precelków, więc męczył się nożyczkami ...
Zacznijmy jednak od tej przyjemniejszej części przepisu :
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i cynamon należy przesiać do misy.
- W osobnej misce musimy utrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy jajka - pojedynczo- miksując aż do połączenia składników po każdym dodaniu. Dodajemy wanilię. Na zmianę - stopniowo- dodajemy do masy przesiane wcześniej suche składniki - mąkę, proszek etc. oraz mleko
- Przygotujcie formę do babeczek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.
Krem do babeczek :
- 600 ml śmietany kremówki (36%) - ja dałam 30%
- 600 ml śmietany kremówki (36%) - ja dałam 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, ekstrakt z wanilii i wymieszać łyżką.
Dekoracja :
- duże precelki z Lidla - właściwie należy wyłamać :)
- oczy - białe groszki - tzw draże - źrenice z roztopionej czekolady
- noski - "lentylki", "skittlesy"
0 komentarze