Armia Reniferow

12/29/2012 12:00:00 AM


Składniki na ok. 25 babeczek

3 szklanki mąki pszennej 
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zmielonego cynamonu
230 g masła
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki mleka

Przepis i wygląd reniferów powalił  całą rodzinę i znajomych na kolana w Wigilię - polecam ! efektowne babeczki . Nastawcie się jednak na najbardziej pracochłonny element jakim jest łamanie rogów dla reniferków :) Wszystkie pozostałe elementy przy tym to "pikuś" :) ja na szczęście zaprzęgłam do tej mozolnej pracy męża - zabroniłam mu tylko wygryzania precelków, więc męczył się  nożyczkami ... 
Zacznijmy jednak od tej przyjemniejszej części przepisu : 
- Mąkę,  proszek do pieczenia oraz sól i cynamon należy przesiać do misy.
- W osobnej misce musimy utrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy jajka - pojedynczo- miksując aż do połączenia składników po każdym dodaniu. Dodajemy wanilię. Na zmianę - stopniowo-  dodajemy do masy przesiane wcześniej suche składniki - mąkę, proszek etc. oraz mleko 
- Przygotujcie formę do babeczek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.
- Nagrzać piekarnik do 180ºC. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć i przestudzić


Krem do babeczek :

- 600 ml śmietany kremówki (36%) -  ja dałam 30% 
- 250 g serka mascarpone
-  4 łyżki cukru pudru
-  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, ekstrakt z wanilii i wymieszać łyżką.


Dekoracja : 

  • duże precelki z Lidla - właściwie należy wyłamać :) 
  • oczy - białe groszki  - tzw draże - źrenice  z roztopionej czekolady
  • noski - "lentylki", "skittlesy" 



Życzę owocnego zdobienia :)





You Might Also Like

0 komentarze