Karnawalowe szalenstwo - Faworki
12/31/2012 01:12:00 PM
Już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia faworków - tzw "chrustu" .
Niby zwykłe suchelce ale jednak kojarzą się z karnawałem i dobrą zabawą. Więc jak tylko minęły święta...rzuciłam się w wir kulinariów karnawałowych.... Zaczęłam właśnie od faworków.
Przepis niby prosty, ale wystarczy tylko dodać jakąś tańszą mąkę... nie przesiać jej ... i można okna faworkami wybijać ;)
Tak więc, z ważniejszych uwag :
- koniecznie kupcie dobrą mąkę - nie "firmową z Lidla" ;) tylko np Puszystą z Lubelli
- nie oszczędzajcie na maśle nie daje się go dużo, ale warto kupić prawdziwe :) nie "mixy"
- w przepisie który miałam, nie było nic o przesiewaniu mąki... ale jakoś odruchowo to zrobiłam i mam wrażenie - choć może naiwnie :) że te z przesianej mąki są bardziej chrupiące i "puszyste"
SKŁADNIKI :
Po tym czasie ponownie wyrabiamy i wałkujemy - tak, aby ciasto było prawie przezroczyste - bardzo cieniutko...
Następnie kroimy w cienkie pasy, które dzielimy na prostokąty - które nacinamy pionowo nożem.
Przekładamy jedną część paska faworkowego przez nacięcie.
0 komentarze