"Diabel na koniu" Szaszlyki w szynce szwardzwaldzkiej z sosem z suszonych sliwek
2/24/2013 09:23:00 PM
Pyszna przekąska - nie wymaga za dużo pracy a na dodatek jest bardzo efektowna.
Małe szaszłyczki z suszonymi śliwkami, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką podane z sosem z suszonych śliwek.
Składniki: (na około 20 szaszłyków)
3 duże opakowania suszonych śliwek z Biedronki
2 opakowania szynki szwardzwaldzkiej z Lidla
długie patyczki do szaszłyków
szklanka coli
szklanka piwa
Śliwki namaczamy przez ok. 30 minut w miksturze coli i piwa.
Następnie nakładamy śliwki na patyczki do szaszłyków - po około 4 śliwki, następnie zawijamy je w szynkę. Pozostałą miksturę - śliwki - piwo- cola, rozcieńczamy wodą.
Do osobnej, małej blaszki wlewamy resztę śliwek i miksturę :) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - przez około 30 minut.
Po wyjęciu naszych śliwek - w piecyku, na kratce kładziemy papier do pieczenia i układamy szaszłyki - przez około 10 minut.
Śliwki zatopione w coli i piwie - po wyjęciu z piecyka wrzucamy do blendera. Dodajemy sól, pieprz dla smaku i odrobinę soku z cytryny, podlewamy lekko wywarem.
Muszę przyznać, iż pomysł tego sosu zaczerpnęłam od Rodziców z jakiegoś świątecznego obiadu z królikiem - sos mnie wówczas zachwycił więc postanowiłam go wykorzystać :)
Muszę przyznać, iż pomysł tego sosu zaczerpnęłam od Rodziców z jakiegoś świątecznego obiadu z królikiem - sos mnie wówczas zachwycił więc postanowiłam go wykorzystać :)
Smacznego :)
0 komentarze