Babeczki cytrynowo-budyniowe z brzoskwiniami

3/30/2013 07:13:00 AM


Dziś po dłuższej przerwie, wreszcie mam  chwilę aby uzupełnić przepisy. Zaczynam od babeczek cytrynowo-budyniowych.



SKŁADNIKI :

skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny 
100 g budyniu w proszku (bez cukru) np. waniliowego,
200 g masła

2 duże jajka
4 łyżki mleka
140 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                       1/4 łyżeczki sody oczyszczonej


Proszek budyniowy przesiać z mąką, sodą i proszkiem.

Masło ucieramy mikserem na  puszystą masę. Dodajemy cukier, ucieramy.  Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy mleko, skórkę z cytryny oraz sok.  Wsypujemy przesiane suche składniki. Mieszamy  do połączenia.
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. 


Smacznego :)     

You Might Also Like

1 komentarze