Babeczki cytrynowo-budyniowe z brzoskwiniami
3/30/2013 02:13:00 PM
Dziś po dłuższej przerwie, wreszcie mam chwilę aby uzupełnić przepisy. Zaczynam od babeczek cytrynowo-budyniowych.
SKŁADNIKI :
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
100 g budyniu w proszku (bez cukru) np. waniliowego,
200 g masła
2 duże jajka
4 łyżki mleka
140 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Proszek budyniowy przesiać z mąką, sodą i proszkiem.
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier, ucieramy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy mleko, skórkę z cytryny oraz sok. Wsypujemy przesiane suche składniki. Mieszamy do połączenia.
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
1 komentarze