Foccacia
3/30/2013 03:26:00 PMCiekawy przepis z kuchni włoskiej. Można podawać na różne sposoby - jako kanapkę, lub jak kawałek pizzy.
Cisto jest chrupiące i smaczne.
Ja dodałam małe pomidorki oliwki, świeży rozmaryn, suszone zioła prowansalskie
Warto podawać z jakimś sosem - u nas akurat połączone zostało z pastą z chilli :)
SKŁADNIKI:
- 10 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek
- garść zielonych oliwek
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- zioła prowansalskie
- 1 opakowanie małych pomidorków
Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek.
Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody.
Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie elastyczne.
Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C.
Ciasto posypać solą i ziołami. Włożyć oliwki, oraz pomidorki koktajlowe wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor.
Podawać z dobrą oliwą z oliwek :)
Smacznego :)
0 komentarze