Oproszone kruszonka drozdzowe buleczki z truskawkami i budyniem.
6/24/2014 07:50:00 AM
Dziś przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z truskawkami i budyniem.
W misie mieszamy - mąkę, drożdzę i sól.
W osobnym garnku podgrzewamy na gazie mleko, masło,cukier i cukier waniliowy - mieszamy do rozpuszczenia składników.
Po rozpuszczeniu wlewamy składniki do misy z mąką, dodajemy jajka - miksujemy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy budyń oraz kruszonkę.
Ciasto drożdzowe po godzinie, ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie.
Formujemy kulki, rozplaszczamy -zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Po ok 20 minutach stopką od kieliszka ( ja użyłam nóżki likierówki) wyciskamy kółka na środku
Dajemy bułeczkom jeszcze 5 minut, następnie smarujemy środki budyniem, kroimy truskawki i układamy w środku.Następnie posypujemy kruszonką.
Co potrzebujemy?
Do drożdzowych bułeczek :
- ok 40 szt truskawek.
- budyń śmietankowy (+ mleko)
- 3 i pół szklanki mąki
-2/3 szklanki mleka
-1 opakowanie suchych drożdzy
- pół kostki masła
- 2 duże jajka
- cukier waniliowy (całe 16g)
- szczypta soli
W misie mieszamy - mąkę, drożdzę i sól.
W osobnym garnku podgrzewamy na gazie mleko, masło,cukier i cukier waniliowy - mieszamy do rozpuszczenia składników.
Po rozpuszczeniu wlewamy składniki do misy z mąką, dodajemy jajka - miksujemy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy budyń oraz kruszonkę.
Co potrzebujemy do kruszonki?
30g masła
60g mąki
30g cukru
Ciasto kruszonkowe zagniatamy na jednolitą masę i zamrażamy - po to aby móc je później zetrzeć na tarce.
Ciasto drożdzowe po godzinie, ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie.
Formujemy kulki, rozplaszczamy -zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Po ok 20 minutach stopką od kieliszka ( ja użyłam nóżki likierówki) wyciskamy kółka na środku
Dajemy bułeczkom jeszcze 5 minut, następnie smarujemy środki budyniem, kroimy truskawki i układamy w środku.Następnie posypujemy kruszonką.
SMACZNEGO !
1 komentarze