Oproszone kruszonka drozdzowe buleczki z truskawkami i budyniem.

6/24/2014 07:50:00 AM

Dziś przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z truskawkami i budyniem.

Co potrzebujemy?
Do drożdzowych bułeczek :

- ok 40 szt truskawek.
- budyń śmietankowy (+  mleko)
- 3 i pół szklanki mąki
-2/3 szklanki mleka
-1 opakowanie suchych drożdzy
- pół kostki masła
-  2 duże jajka
- cukier waniliowy (całe 16g)
- szczypta soli


W misie mieszamy - mąkę, drożdzę i sól.
W osobnym garnku podgrzewamy na gazie mleko, masło,cukier i cukier waniliowy - mieszamy do rozpuszczenia składników.
Po rozpuszczeniu wlewamy składniki do misy z mąką, dodajemy jajka - miksujemy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy budyń oraz kruszonkę.

Co potrzebujemy do kruszonki?

30g masła
60g mąki
30g cukru

Ciasto kruszonkowe zagniatamy na jednolitą masę i zamrażamy - po to aby móc je później zetrzeć na tarce.

Ciasto drożdzowe po godzinie, ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie.
Formujemy kulki, rozplaszczamy  -zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Po ok 20 minutach stopką od kieliszka ( ja użyłam nóżki likierówki) wyciskamy kółka na środku



Dajemy bułeczkom jeszcze 5 minut, następnie smarujemy środki budyniem, kroimy truskawki i układamy w środku.Następnie posypujemy kruszonką.






SMACZNEGO !

You Might Also Like

1 komentarze